Milieuzone voor oudere diesels in Arnhem van kracht

ARNHEM – Personenauto’s op diesel van voor 1 januari 2005 mogen vanaf 1 januari 2019 de milieuzone van Arnhem niet meer in. De eerste drie maanden krijgen overtreders een waarschuwing, vanaf 1 april volgt een boete van 230 euro.

De centrumring, zoals hier de Eusebiusbuitensingel, is onderdeel van de milieuzone. © Marc Pluim

 

 

Het gaat om een uitbreiding, omdat Arnhem sinds 2014 al een milieuzone voor vrachtwagens kent. In maart 2018 nam de gemeenteraad een motie aan die ervoor zorgt dat ook personenauto’s op diesel van voor 2005 niet meer welkom zijn op de centrumring en in de binnenstad.

De maatregel geldt niet voor alle alle automobilisten met een oude diesel. Zo mogen auto’s voor het vervoer van gehandicapte Arnhemmers gratis de milieuzone in en betalen gehandicapten van buiten Arnhem 36 euro voor een langdurige ontheffing.

Euro 4

Bezitters van oldtimers, kampeerwagens en diesels die wel de Euroklasse 4-sticker hebben, maar ouder zijn dan 14 jaar betalen 282 euro. Een verlenging of wijziging van deze langdurige ontheffing kost 93 euro.

Er is ook een dagontheffing van 36 euro. Automobilisten met een oude diesel kunnen twaalf keer een dagontheffing aanvragen. Voor bewoners en ondernemers die binnen de milieuzone wonen geldt een sloopregeling. Zij kunnen 1000 euro krijgen als zij hun voertuig laten slopen.

Bestelbussen op diesel kunnen nog wel gebruik maken van de milieuzone.