Het geluk van autorijden

MAAND VAN DE GESCHIEDENIS IN HET OPENLUCHT MUSEUM ARNHEM​ 

Grijp uw kans! Laat op 14 oktober uw mobiel erfgoed zien! 

“Het Nederlands Openluchtmuseum Arnhem organiseert samen met de stichting Mobiele Collectie Nederland (MCN) en de FEHAC op zaterdag 14 oktober een evenement over het geluk van het autorijden!  We zoomen in op de ‘sixties’, de tijd waarin de auto ook voor de gewone man bereikbaar werd. En daarmee de individuele vrijheid om eigen keuzes te maken.
De FEHAC vraagt haar leden te helpen om dit evenement invulling te geven en tot een groot succes te maken. We willen het publiek ons rijdend erfgoed laten bewonderen. De werkgroep FEHAC Beurzen & Events vraagt dus ook uw medewerking voor dit evenement. Heeft u een ‘klassieker voor de gewone man’ uit de jaren ’50, ‘60 of ‘70? En vindt u het leuk en belangrijk om op zaterdag 14 oktober een dag uw voertuig in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem tentoon te stellen en het publiek te vertellen hoe belangrijk de auto was en voor het geluk van de gewone man? Dan bieden wij u hiervoor de kans!”

 

Op 25 september jl. ontvingen we de Nieuwsbrief van de FEHAC met daarin de hier bovenstaande, enthousiaste uitnodiging. Met een snelle blik op ons “ blik”  kwamen we al gauw tot de conclusie, dat mijn Ami 6 Break uit 1968 aan alle genoemde voorwaarden zou voldoen: klassieker voor de gewone man/ familie, 60- er jaren, en voor mij al ruim 29 jaar het geluk van het ermee rijden.

Daarbij genomen, dat het Nederlands Openluchtmuseum vanuit Rheden dichtbij is en het een prachtige locatie is om bij bezoekers ons mobiel erfgoed te tonen. Dus mijzelf aangemeld en op zaterdag de 14e oktober op tijd richting Openluchtmuseum.  Gelukkig een stralend weerbericht: rustig, zonnig en aangenaam herfstweer, dat was echt een cadeautje! Het is erg vreemd ( maar reuze leuk) om daar met je auto op de paden te mogen rijden ipv er als bezoeker te wandelen!

 

De auto’s werden bij de entree geparkeerd en al bij het uitstappen heb je contact met de andere eigenaren, praatjes ontstaan vanzelf met volslagen onbekende mensen, maar duidelijk met dezelfde passie!

Om 10.00 uur ging het park open en liep het al gauw vol met zeer geïnteresseerde bezoekers. En gaf deze presentatie van de bijzondere collectie ook aanleiding om een kersvers bruidspaar, ( jazeker, van buitenlandse afkomst !) te fotograferen…… dat zegt toch ook al genoeg…!

Verder veel belangstellende vragen, maar vooral bij de meesten het feest der herkenning met prachtige herinneringen en verhalen! En dat maakte het een goed georganiseerde en zeer geslaagde dag, die rond 16.00 uur afsloot met een stoet van meer dan 35 schitterende automobielen dwars door het Openluchtmuseum, uitgezwaaid door zwaaiend publiek.

 

 

 

Het is en blijft belangrijk, dat mensen inzien, dat je deze categorie auto’s moet kunnen blijven zien en bewonderen op onze wegen, en dat er mogelijkheden moeten blijven om er mee te kunnen en mogen rijden. Niet alleen op het gebied van beschikbaarheid van onderdelen en brandstof, maar ook op het gebied van allerlei regelgeving van hogerhand. Het is echt ons erfgoed wat we moeten koesteren, en kunnen tonen aan volgende generaties.

 

Kortom, ‘het geluk van het autorijden’ in onze geliefde autootjes moet blijven!!

 

Hanneke Louwé-Visser